Gröna visioner på land – Ledare TÅ, S – allehanda.se

Läser Susanne Sjöstedts ledare från 21/4, där hon kommenterar en debattartikel från Centerpartiet som i vulkanutbrottets efterdyningar dundrar om att ett liknande flygkaos är att vänta om MP får igen sin vilja om vad gäller transportpolitiken.

” Riktigt varför tiotusentals människor skulle sitta på flygplatser i södra Europa och vänta på indragna flyg i en grön utopi är oklart.” skriver Sjöstedt.

Helt sant, Susanne, jag som grön kan inte heller se det som en del av min framtidsvision.

Däremot tror jag att det är helt nödvändigt att ställa om till ett mer hållbart och säkert transportsystem. Och flygtransporter är inte hållbara! På kortare sträckor, exempelvis Härnösand-Stockholm, finns det ingen anledning att använda flyget om det finns välutvecklade klimatsmarta och markbundna alternativ. Att flygtrafiken dessutom är sårbar visar om inte annat de senaste veckans händelser. Jag blir oroad över att vi står utan vettiga alternativ när bränslepriserna skjuter i höjden i framtiden.

Höghastighetståg diskuteras flitigt och bör utredas mer. Att öka kapaciteten på de befintliga spåren, till exempel genom ett dubbelspår mellan Stockholm och Härnösand, är ett måste! Mer resurser måste läggas på underhåll, särskilt vintertid.

Själv sitter jag nu på en långfärdsbuss, ytterst bekväm resa med trådlöst nätverk och radio, någonstans mellan Sundsvall och Hudiksvall. 2 extrabussar har man fått sätta in bara för denna avgång och bussföretagets ledning gnuggar säkert händerna över att så många upptäckt att bussen är ett pålitligt och smidigt alternativ när flygtrafiken brister. Genom en planerad omställning till alternativa drivmedel är möjligheterna goda till oljeoberoende kollektiva transporter, dit järnvägsspåren inte når.

Jag tror också att vi måste jobba en hel del med våra attityder kring resande. Var, när, på vilket sätt, hur ofta? Hur är mitt resande förenat med en hållbar livstil?

Hur ofta är det rimligt med flygsemestrar – egentligen?

Gröna visioner på land – Ledare TÅ, S – allehanda.se.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s