Härnösands kommun på plats 147 i Naturskyddsföreningens klimatranking!

Aj aj. Härnösand hamnar på plats 147 när Naturskyddsföreningen listar Sveriges kommuners klimatarbete. Vi ligger på fjärde plats i Västernorrland, efter Övik (5), Sundsvall (12) och Kramfors (135). Det var ingen siffra att hurra för.

Här har vi uppenbarligen mycket att göra. Det handlar bland annat om att vi måste utveckla våra klimatpolitiska målsättningar och vår gröna samhällsplanering, stärka kollektivtrafiken, satsa på energiomställning i kommunens fastigheter samt prioritera upphandling av klimatsmart, närodlad mat i kommunens verksamheter. Vi måste granska dokumenten från Naturskyddsföreningen och stämma av mot verksamheten – ett klimatbokslut, hur ser det ut egentligen i vår kommun?

Om MP får majoritet med S och V i kommunvalet i höst kommer klimatpolitiken att uppvärderas väsentligt. Det räcker inte med att prata klimat, man måste våga satsa, investera och prioritera också. Vi kommer att jobba stenhårt med att förverkliga Härnösands miljömål. Lokalt företagande inriktat mot energiområdet måste uppmuntras och stärkas. Fler demonstrationsanläggningar och pilotprojekt kan och bör initieras politiskt vid större nybyggnationer. Här tänker jag bland annat på kommande fritidsinvesteringar som ridhus, curlinghall och allaktivitetshus. Tunga investeringar som kommer att kosta i drift men där pengar finns att spara genom kloka investeringar i hållbar energiproduktion och energieffektivisering.

Allianspartierna i Härnösand har gått ut med vallöftet sänkt kommunalskatt och hänvisar till att skatterna ska går till ”välfärdens kärna”, det vill säga vård, skola och omsorg. Tänker man sig att klimatarbetet är något som det privata näringslivet ska ta hand om? Samhällsförvaltningen har gått på knäna i flera år under arbetsbörda, samtidigt som det finns ett skriande behov av att påbörja arbetet med sårbarhetsanalyser utifrån de kommande klimatförändringarna. Var och hur ska vi bygga och bo i framtiden? För att inte tala om att följa upp och dra nya riktlinjer för våra lokala målsättningar inom klimatområdet.

Istället för sänkt skatt vill jag se rejäla satsningar på klimatomställningen. Det om något bör ingå i ”välfärdens kärna”. Det är, så att säga, vår gemensamma framtida välfärd det handlar om.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s