Om regeringens vårbudget

Kan inte hålla mig.

Blir så förbannad när jag läser om regeringens vårbudget. Man kan sänka skatten för de som arbetar, för de som tjänar över 32 000 kr, för utlandssvenskar. Men man gör INGENTING för att minska barnfattigdomen. Man ÖKAR klyftorna mellan de som arbetar och de som är sjuka eller  arbetslösa.

Och vad har överskottspengarna gått till, för oss som arbetar och som fått mer pengar i plånboken varje månad? Till konsumtion. Renovering. Prylar. Klimatsmart? Troligen. Inte. Och klyftorna blir allt tydligare för barnen till de föräldrar som råkar tillhöra de mindre gynnade grupperna.

Regeringens budget saknar dessutom alla nödvändiga satsningar på ekologisk omställning. Ingenting om viktiga kollektivtrafiksatsningar.Inga friska pengar in i kulturen. Ingenting om satsningar inom skolan, vården, sociala behov.

Men skattesänkningar för de som tjänar mest. Härliga tider vi lever i.

Annonser

4 thoughts on “Om regeringens vårbudget

 1. Hej. Även med ett femte jobbavdrag har vi det högsta skattetrycket i världen. Och i Härnösand har väl då nästan det högsta skattetrycket i världen.
  Kan det då vara en katastrof om medborgarna får bestämma över ytterligare någon promille av sin lön i stället för att ni politiker skall göra det. Och visst är det väl lite märkligt att du misstror medborgarna när det gäller att utnyttja sina egna förtjänta pengar på ett bra sätt. Vad besitter du som politiker för annan kompetens som skulle göra dig till en bättre konsument.
  När det gäller kollektivtrafiksatsningar så sker ju detta i 10 eller 15 årscykler. Den vi nu är inne i och som beslutats av den nu sittande regeringen innebär den största satsningen någon gång. Det är ju också så att ett stort infrastrukturprojekt kan man inte starta så där utan vidare. Botniabanan är väl ett bra exempel på detta. Hur många år tog det från beslut till bygget startade. 10 år? Titta på vindkraftsatsningarna som bl a skogsbolagen vill göra. Tiden innan tillståndet är klart har nu blivit så lång att flera av projekten kanske inte blir av.
  Och vad menar du med inga friska pengar till kultursektorn. Det finns väl ett kulturpolitikbeslut som nu börjat löpa. Och där finns väl mängder av friska pengar. Du har ju skrivit om det planeringsarbete som du själv deltar i.
  När det gäller vård och skola så gick den kommunala sektorn med drygt 18 miljarder i överskott under 2010. Och prognoserna ser bra ut även för innevarande år. Använd de pengarna till skolan och vården om de behövs där. I övrigt pågår ju nu ett omfattande förändringsarbete i skolan i syfte att t ex förbättra läranas kompetens och status och för att möjliggöra för alla elever att åstadkomma de resultat de har förmåga till. Jag rekommenderar DN:s artikelserie om den nedmontering av skolan som skett under de senaste 30-40 åren.
  Håller ni på med verksamhetsplanering och målbeskrivning nu i samhällsnämnden? Vore det då inte på plats att ni diskuterar detta på ett öppet nämndsammanträde. Jag har nu allvarligt börjat tro att MP:s förslag om medborgarbudget bara var munväder.

  • Hej Gunnar!

   Jag misstror inte medborgarna. Enskilda individer fattar sina val på det sätt som de finner mest lämpligt. Så även jag själv. Det är ju trevligt med mer pengar i plånboken – för de som arbetar – att kunna lägga på konsumtion och resor (http://www.tns-sifo.se/rapporter-undersokningar/senaste-undersokningarna/2011/konsumentklimatet-februari-2011) Vad som är ”god konsumtion” beror ju på vilka värderingar du har. Bör man ta miljöhänsyn, social hänsyn, djuretisk hänsyn, ingen hänsyn alls – all konsumtion = bra konsumtion? Ingen har alla svar, alla värderar sina val olika. Men för mig är en del av politiken att värdera olika styrmedel och reformer utifrån hur effektiva de är att nå det mål man vill uppnå.

   Det jag vänder mig mot är välja jobbskatteavdraget som den prioriterade reformen framför annat so jag, utifrån min utgångspunkt, tycker är mer angeläget.

   Att det tar tid för stora infrastrukturprojekt att komma igång är väl inget skäl att inte satsa mer pengar inom området? För Västernorrland är det avgörande att vi har en god infrastruktur, både norrut, söderut och globalt (IT). En bärande del i förslaget om en ny regional utvecklingsstrategi (http://www.lansstyrelsen.se/vasternorrland/Sv/om-lansstyrelsen/vart-uppdrag/regional-utvecklingsstrategi-for-vasternorrlands-lan/Pages/analyser-och-dokument.aspx) Vi är inte ensamma i vår region om att önska mer pengar till infrastrukturen.

   I kultursamverkansmodellen finns inga nya pengar. Det är samma pengar som ska fördelas, fast på ett annat sätt.

   Försök med medborgarbudget ska vävas in i strategin för medborgardialogen, helt enligt beslutet i KF för någon månad sedan. Arbetet pågår i KS-förvaltningen.

   Hälsningar,
   Amanda

 2. Hej Amanda! Jag kan bara hålla med!

  Av alla de pengar som ska användas till reformer så avsätts mängder med miljarder till skattesänkningar, 800 miljoner läggs på ett underfinansierat tågnät (där borgarna drog bort 700 miljoner förra året…). Tragiskt!

  Gunnar: Läs gärna Johan Ehrenberg och Sten Ljunggrens ”Nya ekonomihandboken”. Att jämföra skattetryck (eller skattekvot som är en mer neutral benämning) på det sätt som du gör är svårt. I vissa länder (som Sverige) har man skatt på bidrag från staten, i andra länder har man inte det, det gör att skattekvoten därigenom är svår att jämföra på det sättet. Även om man räknar utan att ta hänsyn till detta är inte Sverige högst upp (se exempelvis här, siffrorna är från 2007 http://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_l%C3%A4nder_efter_skattekvot )

  Att betala skatt handlar som jag ser det inte om att klåfingriga politiker vill bestämma över någons pengar utan om att fördela vårt gemensamma överflöd på ett sätt som gynnar alla. (Sverige har aldrig varit rikare än idag, men ändå finns det arbetslöshet, barnfattigdom och mycket annat som går åt helt fel håll, trots alla skattesänkningar…) Det handlar om en omfördelning mellan den som har mycket till den som har mindre. Det gynnar alla, även den som får betala mer skatt. Läs gärna boken ”Jämlikhetsanden” av Richard Wilkinson och Kate Pichett. Vi kan ju till exempel inte bygga järnvägar på egen hand… Många utmaningar kräver kollektiva lösningar.

  Sedan kan man såklart diskutera Härnösands kommunalskatt i sig. Varför den är så hög som den är måste man fundera på och vad i systemet som gör att andra kommuner i liknande situationer kan ha en lägre skattekvot. Däremot är det statliga skattesystemet det som jag ser som viktigast för att jämna ut inkomster. Vill man ha klyftor i samhället så för man en Reinfeldt-politik, vill man något annat så förespråkar man en annan politik. Läs gärna mer på http://storstad.wordpress.com/2011/01/11/paminnelse-harifran-kommer-din-skattesankning/

  • Martin, betänk också hur mycket arbetstillfällen infrastrukturbyggen genererar? Jag var igår på besök på det nya E4-Sundsvall. Tycka vad man vill om motorvägar – ett imponerande projekt som sätter många i arbete. Tåg, vindkraft lika så. Kloka investeringar som inte skapar klyftor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s