www.nypbl.se

Idag: orienteringskurs för Härnösandspolitiker i nya Plan- och Bygglagen – se http://www.nypbl.se

Den innebär en hel del förändringar, särskilt vad gäller bygglov och tillsyn under byggtiden. Intentionen från lagstiftaren är bl a att kvaliteten på byggandet i Sverige ska förbättras och att lovgivningsprocessen blir snabbare, tydligare och mer rättssäker. Bara kravet på certifierade kontrollansvariga innebär att minst 10 000 personer i Sverige måste uppgradera sin CV före utgången av 2012.

Jag tror att den nya plan- och bygglagen kan fylla sitt syfte när kommunerna fått bekanta sig med det nya arbetssättet och antagit riktlinjer för hur man i praktiken ska tillämpa lagen. Exempelvis är det inte alla bygglovspliktiga åtgärder som kräver att du måste anlita en oberoende kontrollansvarig eller att kommunen gör tillsyn på byggplatsen. Det är ny kunskap för både medborgare, politiker och tjänstemän som ska falla på plats. Lagen träder i kraft 2 maj och delvis famlas det i mörkret för att hitta rätt.

Helt klart är att den nya lagen blir ett merarbete för landets byggnämnder. Med höjda taxor som följd (på något sätt ska alla nya arbetsuppgifter finansieras). Blir det då bättre och enklare med nya PBL, eller blir allt mest tillkrånglat och byråkratiserat? Både och, beroende på, plus och minus. Tror jag. Och många fler med mig.

Jag går inte så långt som en annan kursdeltagare som, uppenbart tyngd av den svenska byråkratins outsinliga flodar av nya arbetsuppgifter för våra tjänstemän, utbrast: ”Skjut regeringen!”

Annonser

One thought on “www.nypbl.se

  1. Ping: Nya PBL skakar om landet Sverige « Sync Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s