Jordskepp och påskblommor

Har ägnat delar av påskledigheten till att måla och dona på hus och i trädgård, en trevlig och avslappnande sysselsättning. Huset är hyfsat konventionellt av sekelskiftesmodell där vi till stor del är bundna till lösningar som passar just denna årgång. Tidsbristen gör väl också sitt. Renoveringen går långsamt framåt, myrsteg för myrsteg. Ännu har inget rotavdrag nyttjats. Ekologiska och energieffektiva speciallösningar lyser med sin frånvaro.

Därför var det extra inspirerande när två vänner kom förbi med husbyggartankar som sträcker sig lite längre än gängse fantasi. Jordskepp är:

”ett slags passivhus som byggs med hjälp av naturligt material och återvinningsmaterial. Är tänkt att vara självförsörjande typ av boende vad avser vatten, värme och även med elektricitet. Idén bygger på att man sätter upp väggarna med hjälp av jordpackade bildäck som husgrund. Med hjälp av en jordkulle på tre av fyra sidor på huset så isoleras värmen i huset. Sydsidan av huset används till att fånga hela dagens soltillgång för att sköta uppvärmningen av huset.”

I Skattungbyn pågår ett jordskeppsbygge som man kan följa på denna blogg.

Vore fint att se fler hus av denna stil i Härnösand, eller hur?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s