MP:s skuggbudget

Innehållet i MP:s skuggbudget presenterades idag. Huvudbudskapet är att istället för ett 5:e jobbskatteavdrag satsa på reella jobbskapande åtgärder och klimatsatsningar. Tack för det! Jag är dödligt less på mantran om jobbskatteavdragets förtjänster. Räcker inte klyftorna mellan de som har och inte har jobb nu? I alla fall innan vettiga utvärderingar på hur många nya jobb just jobbskatteavdraget skapat och indikationer på att barnfattigdomen minskat presenterats.

Ett varmt och kreativt samhälle kan inte skapas om rädslan att hamna utanför blir för stark. Det måste finnas möjligheter och utrymme att prova sina vingar, våga omprioritera sina livsval. Genom MP:s förslag på att återinföra friåret samt genomföra lättnader för småföretag stimuleras risktagande och kreativa beslut för den enskilde. Företagarnas vd Christina Linderholm uttrycker sig positiv till satsningarna gentemot småföretagare och det är roligt att MP nu på allvar ses som ett småföretagarvänligt parti.

Även förslagen på sänkt moms inom delar av tjänstesektorn stimulerar hållbar konsumtion och arbetstillfällen. En nödvändig höjning av koldioxidskatten aviseras och jag är stolt över att tillhöra ett parti som vågar ta ansvar för klimatomställningen. Ett annat förslag jag verkligen gillar är att ROT-avdraget enbart ska kunna användas till klimatåtgärder. Inte till random köksrenovering.

Det finns säkert mycket mer  som skulle kunna rymmas i en grön skuggbudget, men det är ett steg i rätt riktning för en självständig grön politik i denna spännande mellanvalsperiod.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s