Budgetläget i Härnösand

De första veckorna efter sommarledigheten är nu avklarade och verksamheten rullar på. Nästa fredag är det dags för terminens första samhällsnämnd och jag ser fram emot att träffa alla engagerade ledamöter igen! På mötet ska vi bland annat behandla samrådsversionen av Härnösands kommuns Vindkraftsplan – ett mycket spännande dokument som ska vara vägledande för var i kommunen vi ser vindkraftsutbyggnad som möjlig och önskvärd.

Även budget 2012 kommer att finnas på dagordningen. I juni antog nämnden ett budgetförslag för 2012 – både för drift och investeringar – som därefter har bearbetats av kommunstyrelsens budgetberedning i augusti. Jag var där för att presentera vår budget tillsammans med förvaltningschefen och fick därmed en noggrann redogörelse av det ekonomiska läget för de andra nämnderna. Utan att överdriva kan man konstatera att situationen är ansträngd. De senaste buden vad gäller beräknade skatteintäkter, befolkningssituationen och den allmänna konjunkturen ser inte heller ut att gynna Härnösands kassa. Jag önskar budgetberedningen stor lycka i att på ett klokt sätt prioritera mellan nämndernas behov och äskanden. Det handlar som vi vet både om att bevara verksamheterna vi har, göra lämpliga nysatsningar/förstärkningar och att våga ställa om där det är nödvändigt.

Kommunalrådet Fred Nilsson skickade med oss några ord på vägen som tål att upprepas (om än ej ordagrant): Budgetarbetet 2012 startar nu. Alla små besparingar vi åstadkommer 2011 ger resultat 2012 (i ett minskat underskott). Min erfarenhet är att samhällsförvaltningen lever efter denna princip och har gjort så länge. För oss politiker ligger konsten i att hålla de politiska visionerna levande, våga prioritera och se långsiktigt och strategiskt på olika frågor. Det som inte kan göras 2012 kan göras senare – om målet är utstakat kan vägen vara lite krokig.

Budgetdebatt i KF 26 september. Då kanske läget har klarnat ytterligare.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s