Medborgardialogens komplexitet

En vecka i medborgardialogens tecken. Tisdagskvällens Vox följes idag lämpligen upp av en utbildningsdag i medborgardialog riktad till ledande tjänstemän och politiska presidier i kommunens nämnder, styrelser och kommunala råd. Föredragshållare var Martin Sande från PREERA (för övrigt ett intressant managementföretag, utsett till ett av Sveriges mest jämställda företag). Visdomsorden var många och skratten duggade tätt i ett angeläget ämnesområde med många frågeställningar. Till exempel: Vilka frågor lämpar sig för medborgardialog? Vilken är ambitionen och utgångspunkten för mig som politiker? Är frågan påverkbar? Är vi politiker verkligen intresserade av medborgarnas åsikter? (om inte – låt bli!) Sedan, beroende på syftet, hur kan man gå tillväga?

Flera intressanta tankemodeller presenterades för att ge oss stöd i processen. Särskilt gillade jag definitionen för vad som är en verklig dialog: Konsten att tänka tillsammans – där det viktigaste att vara överens om är att man inte behöver vara överens. Då kan man mötas och nyfiket utforska varandras åsikter.

Min ambition är att den kommande medborgardialogen om Härnösands nya vindkraftsplan ska präglas av detta tänk. Återkommer om det!

Annonser

2 thoughts on “Medborgardialogens komplexitet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s