Debattartikel i ST om klimatåtgärder

Sju punkter för ett bättre klimat

Miljöpartiet de gröna har avslutat 2012 års kongress i Umeå med ett tydligt resultat – den gröna rörelsen växer och är en av de viktigaste aktörerna för att ställa om Sverige! På frågan vad oroar dig mest? svarar hela 81 procent av den svenska befolkningen att det är miljöförstöring och förändringar i jordens klimat som de är mest oroliga för. Det är faktiskt fler än som oroar sig för arbetslöshet och ekonomiska kriser. Detta är en tydlig indikator på att det är dags att agera.

Regeringens inställning till klimatåtgärder och nödvändiga satsningar för miljö och klimat är alldeles för knapphändiga och vänta-och-se-politiken måste få ett slut. Klimatförändringarna sker nu, tågen rullar långsammare och våra bostäder fortsätter att läcka energi. Regeringen svarar med att ha Europas långsammaste utbyggnadstakt av förnybar energi och fortsatta besparingar på tågtrafiken när flygtrafiken får subventioner.

Miljöpartiet menar att här finns det enorma möjligheter. Fram till 2030 ska all el- och värmeproduktion vara förnybar. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ingår i denna energiuppgörelse med Miljöpartiet. Även Centerpartiet har uttalat ett mål om 100 procent förnybart som tyvärr hindras av resterande alliansmedlemmar.

Omställningen är ett måste för Sverige men framför allt för världens hållbara utveckling och vårt ansvar mot kommande generationer. Miljöpartiet lanserade på kongressen ett 7-stegsprogram för klimatet som är en viktig del i omställningsarbetet:

Ställ om till 100 procent förnybart. Förnybart som vindkraft och solkraft är de energisektorer som växer allra starkast i världen just nu och fler kärnkraftverk avvecklas än vad som byggs.

Bygg ut hela landets tågtrafik. Framförallt Ostkustbanan är viktig i detta arbete för att inte skapa en flaskhals mellan söder och norr. Norrbotniabanan måste prioriteras och satsningarna måste komma från staten.

Modernisera våra städer med bättre cykel- och kollektivtrafik. Bilens roll är fortfarande viktig, framförallt för de som bor utanför staden. Men alternativen måste vara välfungerande och enkla att välja.

Bygg skolor, bostäder och förorter klimatsmartare. För att klara en energiomställning föreslår Miljöpartiet ett ROT-avdrag som är anpassat för energieffektivisering av skolor och bostäder inom miljonprogrammet.

Låt mer avfall bli biogas för fordon. Lantbrukare och kommuner ska få stöd för att öka tillgången på biogas.

Laga mer miljöriktig och god mat på skolor, sjukhus och äldreboenden. Mer vegetarisk mat i offentlig sektor är viktigt för miljön men även för djurens skull. Maten ska också tillagas på plats i tillagningskök för att få en större kontroll och godare mat.

Se till att klimatsmarta val blir de billigaste och enklaste alternativen för alla. Miljöskadliga subventioner måste få ett stopp.

Med en förändrad politik kan Sverige återigen ta täten internationellt i klimatarbetet och återfå vårt anseende som föregångarland.

Mattias Näsman

Språkrör Miljöpartiet Västernorrland

Amanda Lind

Språkrör Miljöpartiet Västernorrland

 

http://st.nu/opinion/debatt/1.4756960-sju-punkter-for-ett-battre-klimat

Annonser

One thought on “Debattartikel i ST om klimatåtgärder

  1. Ping: För en rättvis och hållbart värld » Kongressen i Umeå – klimatterapi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s