Att skugga och bli skuggad.

HNEF är en ekonomisk förening med syftet att främja näringslivsutvecklingen och företagsamheten i Härnösands kommun, bland annat genom att skapa nätverk, erbjuda utbildningar och samarbeta i gemensamma projekt och marknadsföring. Styrelsen består av representanter från ett brett spekra av aktörer, bland annat Härnösands kommun, Företagarna, Svensk handel, LRF och Destination Härnösand. För en tid sedan tog HNEF initiativ till ett skuggningsprojekt med syftet att öka förståelsen och stärka samarbetet mellan politiker, ledande tjänstemän och företagare i kommunen. Tanken är att en politiker/ledande tjänsteman under en dag ska skugga en företagare – dvs följa med i de dagliga aktiviteterna, iaktta, lära och reflektera över hur företagaren hanterar de situationer hen ställs inför. Vid nästa tillfälle är rollerna ombytta. Respekt och tystnadsplikt är en självklarhet för att projektet ska fungera!

Jag parades ihop med Anders Näslund från Kåjaw, ett företag inriktat på fastighetsförvaltning och -service. Ett reportage om min dag som Anders skugga finns publicerat på HNEF:s hemsida. Det var ett fint möte och en mycket intressant dag, där jag både fick uppleva fastigheter i kommunen från helt andra perspektiv än de vanliga och en generös inblick i livet som företagare inom fastighetsvärlden. Att själv bli skuggad var även det en lärorik upplevelse. Utifrånblicken ökade självreflexionen! Projektet gav helt klart mersmak. Det är viktigt att komma i kontakt med verksamheter från olika håll för en bättre helhetsbild – skuggningen gav goda möjligheter att göra det på ett strukturerat och lättsamt vis.

Flera saker tar jag med mig. Efter detta och andra möten med företagare som jag deltagit i det senaste året återkommer t ex den väsentliga och utmanande självklarheten: hur oerhört viktigt det är att vi utvecklar kulturen att tala konstruktivt och trevligt om varandra och att undvik att polarisera och sprida rykten. Det är så enkelt hänt – i korridoren, på ett möte, i ett fikarum – att man generaliserar, förenklar och fokuserar på det negativa. Vi faller alla in i det ibland – oavsett roll eller position. Och beroende på hur acceptabelt, hur mer eller mindre frekvent förekommande en sådan jargong är i ett sammanhang, ger den mer eller mindre avtryck i mötet med världen utangör. Så, hur kan vi jobba för att stärka den konstruktiva och trevliga kulturen i Härnösand? Jag tror – inte enbart genom att prata om det. Tydliga och långsiktiga mål och visioner är viktiga för att ha något att arbeta tillsammans för. Sen måste målen få liv genom samarbete i praktiken. Genom att man lär känna varandras styrkor och goda ambitioner, lär oss att utnyttja varandras styrkor och förmågor. Vi utgör alla delar av samhällskroppen och har alla olika roller att fylla. Det låter kanske självklart och banalt, men är det inte då märkligt när olika kroppsdelar pratar illa om varandra? Hur bidrar det till att stärka helheten, till att kroppen mår bättre och trivs mer med livet – som ju bör vara givna mål för varje samhälle? Kritik leder till utveckling, skulle kanske någon säga. Ja, kritik är en väsentlig pusselbit, men den bör vara konstruktiv och uttryckas på ett sätt som går att ta till sig. Ja, risken för ställningskrig och låsta positioner måste man ibland vara beredd, men om slentriangnäll skulle ersättas med slentrianförståelse eller slentrianberömmande, skulle samhället då bli sämre? Tror inte det.

Förresten tror jag också att samarbetet inom HNEF är ett bra steg på vägen. När regeringens centraliseringspolitik slår mot de statliga verksamheterna i kommunen blir det allt mer väsentligt att vi står på våra egna ben genom kreativa företagare och hållbara näringar som kan bidra till regionens självförsörjning. Så fick jag även det sagt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s